האם אתה רוצה לקחת את צילומי הנוף שלך לשלב הבא? תמונה פנורמית, שנוצרה ממספר תמונות שהתמזגו יחד, יכולה להיות הרבה יותר מרשימה מתמונה בודדת שצולמה בעדשה רחבה. תקבל הרבה פחות עיוות עדשה, וגודל הצילום המתקבל אומר שאתה יכול לקבל הדפסים הרבה יותר גדולים מהתמונות הפנורמיות שלך. במדריך זה, תגלה כיצד לצלם תמונות פנורמיות.
מהי תמונה פנורמית?
תמונות פנורמיות נוצרות על ידי צילום סדרה של תמונות חופפות של הסצנה ומיזוגן יחד באופן דיגיטלי באמצעות תוכנה מיוחדת. אבל חכה! למה לא פשוט לצלם תמונה בודדת של הסצנה עם עדשה רחבה? זו שאלה טובה. ישנן סיבות רבות וטובות מדוע כדאי לצלם תמונות פנורמיות באמצעות מספר תמונות במקום תמונה אחת בזווית רחבה.
- ייתכן שעדשת הזווית הרחבה שלך לא תהיה רחבה מספיק כדי ללכוד את כל הסצנה בצילום בודד
- תמונות שצולמו עם עדשה רחבה מציגות עיוות עדשה לא רצוי
- תמונה פנורמית שנוצרה ממספר תמונות היא הרבה יותר גדולה מאשר צילום בודד, ולכן ניתן להדפיס בגדלים גדולים בהרבה
- ניתן להשתמש בעדשה סטנדרטית במקום בעדשה יקרה ומומחית
באיזו עדשה כדאי להשתמש?
לכל עדשה יש "שדה ראיה", שהוא כמה מהסצנה נקלט, נמדד במעלות. שדה ראייה רחב (למשל 100 מעלות) אוסף הרבה יותר מהסצנה מאשר שדה ראייה קטן יותר (למשל 50 מעלות). עדשת זווית רחבה היא בחירה פופולרית עבור צילומי נוף, ולאלו יש בדרך כלל שדה ראייה רחב מאוד.

בעוד שעדשה עם זווית רחבה עובדת היטב ללכידת נוף בצילום בודד, כמות העיוות של העדשה פירושה שהיא לא הבחירה הראשונה לצילום פנורמי. עדשת טלפוטו ארוכה תהיה בעלת שדה ראייה קטן בהרבה. אלא אם כן אתה מנסה ליצור תמונה פנורמית מחלק מרוחק ממה שאתה יכול לראות, זה לא סוג העדשה הטוב ביותר ליצור איתה תמונות פנורמיות.
עדשה סטנדרטית (כזו שאינה רחבה מדי ולא ארוכה מדי) מושלמת לצילום תמונות פנורמיות, מכיוון שיש עיוות מינימלי של העדשה, וכתוצאה מכך תמונות פנורמיות מציאותיות יותר. בחר עדשה (או אורך מוקד בעדשת הזום שלך) של בין 35 מ"מ ל-80 מ"מ, תלוי עד כמה קרוב הנושא שלך.
בהיותך חובב צילום, קרא את המדריך שלנו על איך להיות צלם עצמאי והרוויח סכום כסף נאה על ידי שימוש בתשוקה שלך.
איך לצלם תמונות פנורמיות
קל לצלם תמונות פנורמיות, אבל יש דברים שאתה יכול לעשות כדי להבטיח תוצאות מצוינות.
1. השתמש בחצובה
אמנם זה לא חיוני להשתמש בחצובה [1], אך תקבל תוצאות טובות יותר מכיוון שהתמונות שתצלם יהיו מיושרות בציר אחד לפחות. כאשר תוכנת מיזוג התמונות תמזג את התמונות שלך מאוחר יותר, יהיה פחות בזבוז ובסופו של דבר תהיה לך תמונה פנורמית קצת יותר גדולה.
2. צלם RAW
לקבלת התוצאות הטובות ביותר, מומלץ (אך לא חיוני) לצלם בפורמט RAW ולא JPEG. תמונות RAW הן המקבילה הדיגיטלית של תשלילים במונחי מצלמת סרט. בניגוד לפורמט JPEG, אין דחיסת תמונה, ולא מתבצעות התאמות לתמונה (כגון חידוד או שינויים ברווית הצבע וכו').
RAW נותן לך הרבה יותר אפשרויות לעבוד עם התמונות בעריכת פוסטים. יתר על כן, Lightroom Classic CC ו- Lightroom 6 שמחים למזג תמונות RAW לתמונה פנורמית באותה מידה כמו עם קובצי JPEG. למעשה, אם אתה משתמש בתמונות RAW, התמונה הפנורמית המתקבלת תהיה בעצמה תמונת RAW.
3. צלם בדיקת מבחן במצב עדיפות צמצם
אתה הולך להשתמש במצב ידני כדי לצלם את התמונות שירכיבו את התמונה הפנורמית שלך. אבל ראשית, כדי לעזור לך לזהות את הגדרות החשיפה הנכונות, עבור למצב עדיפות צמצם, הגדר את הצמצם ל-f/11, ואז צלם צילום מבחן של החלק הבהיר ביותר של הסצנה.
בדוק שלצילום המבחן יש מספיק חדות בחזית וברקע. אם לא, הגדל את ערך הצמצם שלך, למשל. ל-f/16, וצלם עוד זריקת מבחן. בדוק שוב שאין הדגשים מפוצצים בתמונת הבדיקה שלך. כלומר, אזורים לבנים בהירים מאוד. מצלמות רבות מציינות הבהרה מפוצצת על ידי כך שהן מהבהבות על מסך המצלמה. אם אתה מוצא הדגשים מפוצצים, יש לך שתי אפשרויות.
i) רשום להגביר את מהירות התריס בעצירה אחת, למשל. אם מהירות התריס היא 1/250 שניות, שנה אותה ל-1/500 שניות, בשלב 4 להלן.
ii) כוונן את הגדרת פיצוי החשיפה של המצלמה ל-1. אם זה עובד, זכור לשמור את הגדרת פיצוי החשיפה לשלב 4 להלן.
שתי האפשרויות לעיל יצמצמו בחצי את כמות האור שמגיעה לחיישן המצלמה שלך, ויפחיתו את ההשפעה של הבהרה מפוצצת. לאחר שתהיה מרוצה מצילום המבחן, רשום את הגדרות הצמצם, מהירות התריס, ה-ISO ופיצוי החשיפה. תזדקק להם בשלב הבא.
4. בחר במצב ידני
לקבלת התוצאות הטובות ביותר, תצטרך שהחשיפה תהיה זהה עבור כל אחת מהתמונות שתצלם. גודל הצמצם, מהירות התריס וה-ISO צריכים להיות קבועים עבור כל אחת מהתמונות שאתה מצלם. אתה תשתמש בערכים שזיהית בצילום המבחן שלך.

כדי להבטיח שהערכים לא ישתנו בין צילום, עבור למצב ידני והגדר את ערכי הצמצם, מהירות התריס וה-ISO שלך על סמך הערכים שזיהית בצילום המבחן שלך. הסיבה לשימוש באותן הגדרות בדיוק עבור כל צילום היא להבטיח שבהירות התמונה תישאר קבועה עבור כל צילום שאתה מצלם, יצירת פנורמה סופית חלקה במיוחד אם אתה צלם-לחתונה.
5. הגדר את מרחק המוקד שלך
מרחק המוקד שלך הוא המרחק מחיישן המצלמה לנקודה בסצנה שבה אתה רוצה להתמקד. חשוב שתשמור על מרחק המוקד זהה לכל אחת מהתמונות שאתה מצלם. הסיבה לכך היא שצילום כל תמונה באורכי מוקד שונים יגרום לשונות בחדות של אלמנטים של הסצנה שנמצאים באותו מרחק.
מדריך גס הוא להתמקד שליש מהמרחק מהמקום שבו אתה עומד למקום שבו נמצא האלמנט הרחוק ביותר של הסצנה, למשל. האופק. כדי להבטיח שמרחק המוקד לא ישתנה בין צילום, לאחר שמצאת את מרחק המוקד הנכון עם העדשה, עבור למצב פוקוס ידני. ברוב מצלמות ה-DSLR זהו מתג על קנה העדשה, אך במצלמות ללא מראה הוא נמצא לרוב על גוף המצלמה במקום זאת.
6. בחר את מצב האיזון הלבן הנכון
איזון לבן הוא כמה חמים או קרירים הצבעים בסצנה נתפסים על ידי המצלמה שלך. חשוב שלא תתנו למצלמה להחליט עד כמה הצבעים חמים או קרירים כי סביר להניח שהיא תבחר ערך שונה לכל אחת מהתמונות שתצלמו. זה יביא לכך שכל תמונה תיראה מעט שונה, ותוכנת מיזוג התמונות תתקשה למזג את התמונות יחד בצורה נכונה לתמונה הפנורמית הסופית.
למצלמה שלך יש מגוון של הגדרות קבועות מראש של איזון לבן. עיין במדריך למשתמש של המצלמה שלך כדי לגלות כיצד לשנות את איזון הלבן במצלמה שלך. מכיוון שסביר להניח שתצלם סצנה חיצונית, בחר את ההגדרה מראש של שמש או מעונן בהתאם לתנאי התאורה. קרא עוד על צילום בשחור לבן כאן.
7. צלם תמונות פנורמיות כשהמצלמה שלך ממוקמת אנכית
עבור תמונות פנורמיות אופקיות, צלם עם המצלמה ממוקמת בצורה אנכית, שכן זה ייתן לך יותר מקום להתפתל עבור תוכנת מיזוג התמונות כדי להפעיל את הקסם שלה. זה אמנם אומר שתצטרך לצלם יותר תמונות מאשר כשהמצלמה ממוקמת אופקית, אבל זה לגמרי שווה את המאמץ הנוסף.
זה לא משנה אם אתה מצלם את התמונות שלך משמאל לימין, או מימין לשמאל, אבל וודא שהמצלמה נשמרת ברמה ויציבה. זה בסדר גמור ליצור תמונה פנורמית אנכית. ניתן לצלם מגדל גבוה, מפל או הר ביעילות על ידי הזזת המצלמה אנכית בין כל צילום. במצב זה, יש למקם את המצלמה בצורה אופקית, מכיוון שזה ייתן לך תוצאות טובות יותר מאוחר יותר.
8. צלם מספר תמונות וחפיפה את התמונות שלך ב-30% לפחות
תוכנת מיזוג התמונות מחייבת שתהיה חפיפה נדיבה של כל תמונה שתצלם. זה צריך את זה כדי לאפשר להתאים וליישר את התמונות. כאשר אתה מצלם תמונות פנורמיות, כוון לחפיפה של כשליש או כ-30%.

מיזוג את התמונות שלך ביחד
כעת עליך למזג את התמונות שצילמת יחד. אמנם זה אפשרי לעשות זאת באופן ידני, אבל זה מאוד מסובך, אז אתה יכול להשתמש בתוכנה כלשהי כדי להפוך את המשימה לפשוטה באמת. ישנן חבילות תוכנה רבות ושונות אשר ימזגו את התמונות שלך יחד כדי ליצור תמונה פנורמית, כולל חבילות ייעודיות למיזוג תמונות וחבילות עריכת תמונות לשימוש כללי עם יכולת מיזוג תמונות כמו Lightroom ו-Adobe.